Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun, herkesi 2023 yılında kentsel ulaşım yöntemleriyle şehirleri keşfetmeye ve bu şehirlerin gelecekteki enerjisini korumaya çağırdığı “Avrupa Hareketlilik Haftası” başladı. 41 ülkeden 2 bin 663 kasaba ve şehrin etkinlikleriyle yer aldığı Avrupa Hareketlilik Haftası’na Türkiye, 630 şehir ve kasaba ile katılarak yine rekor kırdı. 

Her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında Avrupa çapında düzenlenen Avrupa Hareketlilik Haftası’nın bu yılki  teması  “Şehrini Keşfet”, sloganıysa “Gelecek enerjini koru” olarak belirlendi.

Yılın bu en hareketli haftasında Türkiye’nin dört bir yanında, “Arabasız Gün” etkinliği başta olmak üzere aktif hareketliliği ve sürdürülebilir ulaşım yollarını öne çıkaracak çeşitli etkinlikler, konserler, ve sempozyumlar düzenlenecek. Etkinlikler halka açık olacak. Program detayları için www.mobilityweek.eu internet sitesi, resmi Facebook, Twitter ve Instagram hesapları takip edilebilir.

Büyükelçi İzmir, Ankara ve İstanbul’da programlara katılacak

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında İzmir, Ankara ve İstanbul’daki programlara katılacak. İzmir programı 18 Eylül’de saat 11.45’de Bostanlı Feribot İskelesi’nde başlayacak. Arabalı vapurla Üçkuyular’a geçilecek, saat 14.00’te tramvayla Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamındaki etkinliklerin yapılacağı Lozan Meydanı’na hareket edilecek. Meydandaki etkinliklere Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da katılacak. 

Büyükelçi Meyer-Landrut’un Avrupa Hareketlilik Haftası çerçevesindeki ikinci durağı ise 21 Eylül’de Ankara olacak. Smart Ankara Elektrikli Bisiklet Paylaşım Sistemi’ne ait bisikletlerle kalabalık bir bisiklet grubu eşliğinde sürüş yapılacak. Büyükelçi Meyer-Landrut ardından Point Hotel’de “Ankara’da Hareketlilik Çalıştayı”na katılacak.

Avrupa Hareketlilik Haftası’nın son günü olan 22 Eylül’de ise Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, İstanbul’da olacak ve Türkiye Belediyeler Birliği’nin (TTB) düzenlediği “Arabasız Gün” etkinliğine katılacak. Etkinlik kapsamında oluşturulacak bisiklet konvoyu Eyüp İskelesi’nden saat 15.00’te yola çıkacak. Konvoyun son durağı ise  Sultan Süleyman Çeşmesi olacak. Grup buradan TTB Strateji ve Vizyon Ofisi’ne yürüyecek ve Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri son bulacak.

Alternatif ulaşım metotlarına teşvik

2002’de beri düzenlenen bu geniş çaplı farkındalık kampanyasıyla karar vericilerin sürdürülebilir ulaşımı ve kentsel aktif hareketliliği teşvik etmesini sağlamak ve yurttaşları sürdürülebilir ulaşıma yönlendirmek amaçlanıyor. Avrupa Hareketlilik Haftası sürdürülebilir bir dünya ve yüksek yaşam kalitesi için hareketin, daha az enerji tüketiminin, temiz ve akıllı ulaşım biçimlerinin önemini vurguluyor. 

Bu ilham verici hafta Türkiye’de Türkiye Belediyeler Birliği’nin ulusal koordinatörlüğünde ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun desteğiyle düzenleniyor. Pek çok şehirde hafta boyunca çeşitli etkinliklerle enerji tasarrufu, enerji verimliliği, sıfır karbon emisyonlu, temiz, çevreci ve daha düşük maliyetli alternatif ulaşım yöntemlerine dikkat çekilecek. Bu yılki etkinlikler belediyelerin ulaşım planlarının ve toplu ulaşım sistemlerinin geliştirilmesine, bisiklet ve yaya yollarının artırılmasına, bireysel araç kullanımı yerine alternatif ulaşım metotlarının tercihi konusunda farkındalık yaratmaya odaklanacak. 

Avrupa Hareketlilik Haftası boyunca güvenli ve sürdürülebilir ulaşım faaliyetleri #ŞehriniKeşfet, #GelecekEnerjiniKoru, #AvrupaHareketlilikHaftası2023, #MobilityWeek ve #SaveEnergy etiketleriyle paylaşılacak. 

Kaynak :

https://www.eeas.europa.eu/delegations/t%C3%BCrkiye/t%C3%BCrkiye%E2%80%99den-rekor-kat%C4%B1l%C4%B1m-avrupa-hareketlilik-haftas%C4%B1-ba%C5%9Flad%C4%B1_tr?s=230#:~:text=Her%20y%C4%B1l%2016%2D22%20Eyl%C3%BCl,Gelecek%20enerjini%20koru%E2%80%9D%20olarak%20belirlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir